Περίεργα παιχνίδια ΗΠΑ – ΕΕ με … κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για να σωθεί ο Zelensky

Η ουκρανική αντεπίθεση αποτυγχάνει. Αυτό είναι δεδομένο και το παραδέχονται τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ.
Ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Mark Milley συνομολόγησε ότι, ο ρυθμός της ουκρανικής αντεπίθεσης είναι βραδύτερος του αναμενομένου ενώ και σε επίπεδο ΕΕ ανάλογη είναι η εκτίμηση.
Στο πλαίσιο αυτό Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεργάζονται σχέδια για να σταματήσουν το λουτρό αίματος για τον ουκρανικό στρατό, που μετρά πάνω από 15.000 νεκρούς από την έναρξη της αντεπίθεσης (4/6/2023) μέχρι σήμερα.
Αναζητούν μία φόρμουλα τύπου «Μινσκ» αλλά επί του πεδίου της μάχης, προκειμένου να προλάβουν και μία ρωσική επίθεση που θα επιφέρει το τελειωτικό πλήγμα στον ουκρανικό στρατό.
Επί της ουσίας η συλλογική Δύσης σχεδιάζει μία κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, προκειμένου να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στον ουκρανικό στρατό να ανασυνταχθεί και να ενισχυθεί με νέα όπλα.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τόσο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, όσο και του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, ο οποίος προϊδεάζει για μεγάλα γεγονότα το επόμενο διάστημα.
Ο Blniken έκανε λόγο για τερματισμό της σύγκρουσης μέσω διπλωματίας και διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα.

Borrell: Έρχονται μεγάλα γεγονότα

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε το Σάββατο (1/7/2023), έρχονται «πολύ σημαντικά γεγονότα» για την Ουκρανία, δήλωσε ο Borrell σε συνέντευξή του στο TVE.
«Είναι για το τι θα συμβεί στο πεδίο της μάχης και για τις διαπραγματεύσεις με σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης», είπε.
Ο Borrell σημείωσε επίσης ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας εξαρτώνται από γεγονότα που θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών αυξάνεται.

Οι …πραγματικοί στόχοι της «κατάπαυσης πυρός»

Η Ρωσία βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς θέλει να αποφύγει μία παγίδα τύπου Μινσκ στο πεδίο και είναι δύσπιστη για την ξαφνική τάση της Δύσης για διαπραγματεύσεις.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Blinken αλλά και τις εν γένει πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στη Δύση.
«Είναι μια περίεργη δήλωση, την έχω ακούσει», είπε ο Lavrov στο TASS.
«Όλα αυτά λέγονται σχεδόν ταυτόχρονα με δηλώσεις του ίδιου υπουργού Εξωτερικών, Blinken, των ίδιων ηγετών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και των ίδιων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεχίζουν να λένε: Η Ουκρανία πρέπει πρώτα να κερδίσει με μία επιτυχημένη αντεπίθεση και μόνο τότε θα αποφασίσουμε να διαπραγματευτούμε», εξήγησε ο Lavrov.
«Πρόκειται για μια σχιζοφρενική κατάσταση: λένε ότι όλα θα τελειώσουν με διαπραγματεύσεις, αλλά πρώτα πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία».
Επέστησε επίσης την προσοχή στη βάση πάνω στην οποία η Δύση επιθυμεί να διαπραγματευτεί.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τα μέλη του ΝΑΤΟ και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν σταθερά, επανειλημμένα και χωρίς συμβιβασμούς ότι η μόνη βάση για τις διαπραγματεύσεις είναι η περιβόητη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky, η οποία αποτελείται από 10 σημεία», επεσήμανε ο Lavrov.
«Υπάρχουν κάποιες προβλέψεις, που δεν είναι σαφές γιατί συμπεριλήφθηκαν εκεί», σημείωσε, κατονομάζοντας την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια μεταξύ τους.
«Αυτά είναι τα ίδια πράγματα που έχουν υπονομευτεί από τις κυρώσεις της Δύσης.
Αλλά το κύριο σχετικά με τις προοπτικές για μια ειρηνευτική συνθήκη είναι ότι πρώτα η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί πέρα από τα σύνορα του 1991, η ρωσική ηγεσία να δικαστεί και η Ρωσία να καταβάλλει αποζημιώσεις. Μόνο αφού εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, θα έλθει η ειρήνη.
Αυτό έχει στο μυαλό της η Δύση, όταν μιλά για την ανάγκη διαπραγματεύσεων και ειρηνευτικής διευθέτησης», αποσαφήνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Παρατήρησε ότι «αυτή η διαταραχή δεν βοηθά στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης».

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Περισσότερα

spot_img

Τελευταία νέα