Ενώ το κοινοβούλιο προχώρησε πρόσφατα στην υιοθέτηση ψηφίσματος που επιτρέπει στο Κίεβο να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία, ορισμένοι ηγέτες μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη συνομιλιών με τη Μόσχα για την Ουκρανία.
Το 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε έκθεση σχετικά με τις πολιτικές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, η οποία απαιτούσε την αναστολή οποιασδήποτε εμπλοκής με τη Ρωσία.
Ο Vladimir Dzhabarov, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας (άνω βουλή του κοινοβουλίου), επιβεβαίωσε στη Izvestia ότι τόσο οι επίσημες όσο και οι ανεπίσημες σχέσεις με το ΕΚ έχουν ανασταλεί.
Ωστόσο, τόνισε ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του ΕΚ» και ότι η Ρωσία, από την πλευρά της, είναι ανοιχτή στην αναβίωση του διαλόγου, καθώς χαρακτήρισε τη σλοβακική πρωτοβουλία ως «καλή ιδέα».
Φυσικά, θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία, ιδίως μεταξύ των βουλευτών, οι οποίοι έχουν πάντα μεγαλύτερη ευελιξία από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Δεν έχουμε διακόψει τις επαφές μας με κανέναν, οπότε αν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι έτοιμα να επικοινωνήσουν μαζί μας, θα το καλωσορίσουμε. Είμαστε πάντα έτοιμοι για συνομιλίες», τόνισε ο πολιτικός.
Στροφή στον ρεαλισμό
«Σήμερα, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι πάνω από δύο χρόνια μετά, η Ρωσία δεν έχει υποχωρήσει, αλλά μάλλον κερδίζει στο πεδίο της μάχης, ενώ ενισχύει την οικονομία της, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2014, τον εμφύλιο πόλεμο στο Ντονμπάς που ξέσπασε το 2014 και την κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2022», δήλωσε στη Izvestia ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Nikola Mirkovic.
«Είναι [η Ρωσία] επικεφαλής των BRICS, οι οποίες διαμορφώνουν μια αρκετά ισχυρή αντίρροπη δύναμη καλωσορίζοντας περισσότερες χώρες. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη υιοθετεί όλο και περισσότερο μια ρεαλιστική θεώρηση της κατάστασης», συνέχισε.
Κόπωση στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Ούγγρο πολιτικό επιστήμονα Gabor Stier, οι κάτοικοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν νιώσει τις συνέπειες της σύγκρουσης «στο πετσί τους» και οι ηγέτες τους πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη τους.
«Υπάρχει μια αίσθηση κόπωσης στην Ευρώπη, γι’ αυτό και ο Γάλλος πρόεδρος Macronm και ο Γερμανός καγκελάριος Scholz πρέπει να παίξουν με τη βάση των ψηφοφόρων τους, ακόμη και αν αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελαν να ηττηθεί η Ρωσία», εξήγησε.
Καθώς οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν για τη διατήρηση του προσώπου τους, συζητούν αφενός για την υποστήριξη της Ουκρανίας και αφετέρου επιτρέπουν την πιθανότητα ειρήνης με τη Ρωσία, υποστήριξε.