Τουρκία – Προεδρικές Εκλογές 2023: Ιστορική επανεκλογή για τον ενωτικό Erdogan με 52,16% – Στο 47,84% ο Kilicdaroglu

Ιστορική είναι η επικράτηση του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan με 52,16% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή 28/5/2023 με αντίπαλο σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία έφτασε στο 47,84%.
Με καταμετρημένο το 99,85% των ψήφων ο Erdogan έλαβε ποσοστό 52,16%, ενώ ο αντίπαλός του ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Kemal Kilicdaroglu περιορίστηκε στο 47,84%.
Στην πρώτη του δήλωση μετά την οριστικοποίηση της νίκης ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για νίκη της Τουρκίας και του λαού της.
Από τους πρώτους ξένους ηγέτες, που συνεχάρησαν τον Erdogan, ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.
Τον συνεχάρη επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις επαναληπτικές εκλογές, εάν και λιγότερο μικρότερη σε σχέση με τις πρώτες.
Η προσέλευση των φηφοφόρων ξεπέρασε το 85%.
O Erdogan 
νίκησε σχεδόν στο σύνολο της τουρκικής περιφέρειας εκτός των ανατολικών περιοχών που υπάρχει έντονο το κουρδικό στοιχείο.
Ο Kilicdaroglu
 επικράτησε στις πόλεις, που βρίσκονται στα παράλια της Μικράς Ασίας και στις κουρδικές περιοχές.

Η επικύρωση της νίκης

Ο Tayyip Erdogan επανεξελέγη στην προεδρία της Τουρκίας, κερδίζοντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών με 52,16% των ψήφων, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής (28/5/2023) ο επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Ahmet Yener, επισημοποιώντας τα αποτελέσματα.
Με καταμετρημένο το 99,85% των ψηφοδελτίων, ο αντίπαλος του Erdogan, ο Kemal Kilicdaroglu έλαβε το 47,84% των ψήφων, είπε ο Yener.
Με μια διαφορά άνω των 2 εκατομμυρίων ψήφων μεταξύ των υποψηφίων, οι υπόλοιπες ψήφοι που δεν έχουν καταμετρηθεί δεν θα αλλάξουν το αποτέλεσμα, πρόσθεσε ο Yener, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην αρχή της εβδομάδας.

Ισορροπημένη και δίκαιη στάση στο ουκρανικό

Η νίκη Erdogan αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η εκλογική μάχη του Τούρκου προέδρου δόθηκε σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και εν μέσω έντονων πιέσεων από ΗΠΑ και ΕΕ, με αφορμή τη στάση της Άγκυρας στην ουκρανική σύγκρουση .
Επιπλέον η νίκη του Erdogan είναι ιστορικών διαστάσεων,
 καθώς βρίσκεται για περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία και όλες οι δημοσκοπήσεις του προηγούμενου διαστήματος έκαναν λόγω για κόπωση του εκλογικού σώματος από την πολύχρονη παραμονή του στην τουρκική προεδρία.
Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών επιβεβαιώνουν τη βούληση για σταθερότητα από την πλευρά των πολιτών και επιβραβεύουν την ισορροπημένη στάση του Τούρκου προέδρου στην ουκρανική κρίση.
Ο Erdogan και η Τουρκική διπλωματία με τις ενέργειές τους έδειξαν, πώς επεδίωκαν να γίνουν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
85.JPG

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Περισσότερα

spot_img

Τελευταία νέα