Επενδυτική βαθμίδα: Το πρώτο μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης και οι παγίδες

Όμως ο δρόμος μόνο εύκολος δεν είναι και αυτό το γνωρίζουν άριστα οι παράγοντες της αγοράς,

λα δείχνουν ότι το προσεχές Φθινόπωρο η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα και εκεί ρίχνει το βάρος η απελθούσα κυβέρνηση, που όλα συνηγορούν ότι θα είναι και η επόμενη, δηλαδή, αυτή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Όμως ο δρόμος μόνο εύκολος δεν είναι και αυτό το γνωρίζουν άριστα οι παράγοντες της αγοράς, αλλά και οι αναλυτές οι οποίοι σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι ο δρόμος δεν πρόκειται να είναι στρωμένος με ρόδα.

Βέβαια, εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τότε είναι εξαιρετικά απίθανο να μην λάβει η χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα που στερούμαστε για 14 χρόνια.

Ποιες όμως είναι οι παγίδες που βρίσκονται στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα;

  1. Η πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι που έρχεται. Εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις τότε θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία ή θα είναι πάνω από τις προβλέψεις ή θα καλύψουν μέρος από τις αστοχίες που ενδεχομένως να υπάρξουν όπως για παράδειγμα υστέρηση στην κατανάλωση ή τις επενδύσεις.
  2. Η ακρίβεια αποτελεί έναν άγνωστο «Χ». Στην περίπτωση που αυτή επιμείνει αναμφίβολα θα κόψει μέρος της επιδιωκόμενης ανάπτυξης και βέβαια θα περιορίσει το εισόδημα με ότι αυτό μπορεί αν σημαίνει για την οικονομία στο σύνολό της.
  3. Και βέβαια σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι πάντα εγκυμονούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, και πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα εξ ανατολών, έστω και αν την περίοδο αυτό οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκία είναι τουλάχιστον ήρεμες.

Οι ημερομηνίες των αξιολογήσεων

Η πρώτη ετυμηγορία θα έρθει την 9η Ιουνίου, αλλά μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουν κάτι διαφορετικό, αφού κανένας οίκος δεν θα θελήσει να ρισκάρει μία εκτίμηση πριν από την ανάληψη καθηκόντων από την νέα κυβέρνηση, ώστε να εκπληρωθεί η προϋπόθεση που έχει τεθεί.

Όπως αναφέρει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Bloomberg, «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος της χρονιάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody’s η οποία συνεχίζει να βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών, αναδεικνύοντας την προσήλωση της ΝΔ στη διαρκή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την υγεία του τραπεζικού τομέα, τις μεταρρυθμίσεις και τα  πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι κρίσιμοι σταθμοί

Κρίσιμες ημερομηνίες είναι οι εξής:

  • Στις 9 Ιουνίου όταν αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch,
  • Στις 4 Αυγούστου, η αξιολόγηση από την Scope Ratings μπορεί να δώσει επενδυτική βαθμίδα εντυπώσεων αλλά μειωμένων επιπτώσεων αφού ο οίκος δεν εντάσσεται στην ομάδα τεσσάρων που κάνει αποδεκτές η ΕΚΤ
  • Στις 15 Σεπτεμβρίου έρχεται η αξιολόγηση της Moody’s, αλλά  όσο θετική και εάν είναι θεωρείται αδύνατο να καλύψει την απόσταση των τριών σκαλοπατιών που χωρίζουν την  Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα στη δική της κλίμακα αξιολόγησης και
  • Στις 20 Οκτωβρίου όταν θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της η Standard and Poor’s και τέλος
  • Στις 2 Δεκεμβρίου έρχεται και πάλι η σειρά της Fitch.

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Περισσότερα

spot_img

Τελευταία νέα