Ανθεκτικές στην κρίση οι εταιρείες startup στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το report, που έχει καθιερωθεί ως σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των egg | Eurobank | Corallia, Roche και Seedblink.
Περισσότερες από 70 εταιρείες startup στην Ελλάδα χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) και την υποστήριξη της EATE (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων).
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το report, που έχει καθιερωθεί ως σημαντική πηγή πληροφοριών σχετικά με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη χώρα, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη των egg | Eurobank | Corallia, Roche και Seedblink.
Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αντιμετωπίζει προκλήσεις και οικονομική αστάθεια, το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει καταφέρει, παρά τις δυσκολίες, να διατηρήσει τη δυναμική του, με αρκετές ελληνικές startup να εξασφαλίζουν επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να επεκτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο report παρουσιάζονται οι λίστες με τις 10 πιο καλά χρηματοδοτούμενες ελληνικές startup για το 2023, αλλά και, συνολικά, τις 10 εταιρείες με τις καλύτερες συμφωνίες εξαγοράς (exits), καθώς και τις 10 εταιρείες με την υψηλότερη αποτίμηση.

Ακολουθούν μερικά από τα σημαντικότερα στοιχεία του report:

Το 2023, περισσότερες από 70 εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ. Μόνο το 20% από αυτές έχουν γυναίκα μεταξύ των ιδρυτών. Το 31% των χρηματοδοτούμενων εταιρειών είχαν προηγουμένως υποστηριχθεί στο πλαίσιο του EquiFund.
Τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2023 παρουσιάζουν μείωση κατά 24,5%, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη αναμένεται μείωση 38%.Μείωση παρατηρείται και στο κομμάτι της χρηματοδότησης σε πρώιμα στάδια (pre-seed & seed) σε σχέση με το το 2022.
Υπάρχουν 13 ενεργά ελληνικά VCs που επικεντρώνονται κυρίως σε startup με συνολικά κεφάλαια ύψους 540 εκατ. ευρώ. Έχουν επενδύσει σε 62 startup το 2023 και καλύπτουν περίπου το 85% του συνολικού όγκου των συμφωνιών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το 2024. με τις προοπτικές τους για το νέο έτος να αξιολογούνται με 3,8/5.
Το 2023 σημειώθηκε σημαντική συμμετοχή της τάξης του 33% από επενδυτικά σχήματα με έδρα την Αμερική σε ελληνικές startup. Συνολικά, το 78% των επενδύσεων προήλθαν από το εξωτερικό. -Στο 42% των επενδυτικών γύρων συμμετείχαν angel επενδυτές, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.
Ως προς τους τομείς στους οποίους οι επενδυτές επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους το 2023, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι startup που επικεντρώνονται στις τεχνολογίες λιανικού εμπορίου (RetailTech), τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αγροτικής τεχνολογίας (AgriTech), σε αντιστοιχία με τις παγκόσμιες τάσεις.
Έντεκα νέες εξαγορές σημειώθηκαν φέτος, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία. Ενισχύοντας την τάση των προηγούμενων ετών, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από τεχνολογικούς κολοσσούς με έδρα τις ΗΠΑ για ελληνικές startup, με τις Hewlett Packard Enterprise, Cisco, Dell και Intel να ολοκληρώνουν επιτυχημένες εξαγορές εντός του 2023.
Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, συνιδρυτής του Found.ation και εταίρος στο Velocity.Partners, σχολίασε «Η ηρεμία αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως στασιμότητα. Αντίθετα, είναι ο προάγγελος μιας σημαντικής αλλαγής που αναμένουμε το 2024, καθώς τα funds αυτά αρχίζουν ενεργά να διοχετεύουν κεφάλαια στην αγορά. Σε αντίθεση με την εγχώρια επιβράδυνση, οι διεθνείς και εγχώριες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC) και ιδιωτικών συμμετοχών (PE) έχουν συμμετάσχει ενεργά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ελληνικής προέλευσης. Η τάση αυτή δεν αποτελεί απλώς μια θετική οπτική, αλλά μια ισχυρή απόδειξη της ωριμότητας και της ανθεκτικότητας της αγοράς επιχειρηματικών συμμετοχών της χώρας μας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (EATE), Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, σχολίασε: «Ο μετασχηματισμός του επενδυτικού τοπίου, η αυξανόμενη απήχηση της Ελλάδας και η δυναμική εξέλιξη του οικοσυστήματος κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, είναι πλέον αδιαμφισβήτητες πραγματικότητες. Ως το Sovereign Fund-of-Funds και κύριος επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 2,1 δις, ευρώ η ΕΑΤΕ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ισχυρών ευρωπαϊκών και διεθνών συμμαχιών και συνεργασιών. Είμαστε περήφανοι που αποτελούμε τον καταλύτη και ταυτόχρονα αναπόσπαστο συστατικό αυτού του ακμάζοντος οικοσυστήματος».

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Περισσότερα

spot_img

Τελευταία νέα