Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η CIA γνώριζε πως ο Prigozhin ετοίμαζε πραξικόπημα κατά του Putin και τήρησε σιγή ιχθύος

Ένα 24ωρο μετά την «ανταρσία Prigozhin» όπως θα μείνει στην ιστορία το παρολίγον πραξικόπημα του ηγέτη της μισθοφορικής ομάδας Wagner Yevgeny Prigozhin, η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την περασμένη Τετάρτη 21 Ιουνίου, πως ετοίμαζε πραξικόπημα (στρατιωτική δράση όπως αναφέρουν κατά του υπουργού Άμυνας Shoigu) και ενημέρωσαν αντιστοίχως τους ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν ενδείξεις ημέρες νωρίτερα ότι ο Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν το διαθέσιμο υλικό για την σοβαρότερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί στη Ρωσία, παρόμοια με τον τρόπο που οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Vladimir Putin σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Αλλά σε αντίθεση με την αρχική εισβολή, όταν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον κ. Putin από την εισβολή, οι υπηρεσίες πληροφοριών διατήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με τα σχέδια Prigozhin, προκειμένου να μην κατηγορηθούν από τον Ρώσο πρόεδρο για ενορχήστρωση πραξικοπήματος.
Και βέβαια ήταν σαφές ότι δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα να βοηθήσουν τον Putin να αποφύγει μια μεγάλη, ταπεινωτική διάσπαση της υποστήριξης στο πρόσωπο του.
Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ΝΥΤ η πληροφορία ότι η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Prigozhin, ο οποίος ξεκίνησε ως «σεφ του Πούτιν» στην Αγία Πετρούπολη, και των Ρώσων αξιωματούχων της άμυνας επρόκειτο να εξελιχθεί σε σύγκρουση θεωρήθηκε σίγουρη και ανησυχητική.

Η διαμάχη Prigozhin – Shoigu

Για χρόνια, ο Prigozhin μισούσε τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, και το συναίσθημα ήταν αμοιβαίο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Αλλά χρειάστηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως είπαν αξιωματούχοι νωρίτερα φέτος, για να διαρρεύσει η εχθρότητα, που συχνά εκφράζεται από τον Prigozhin σε άσχημες αναρτήσεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
Τους τελευταίους μήνες, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών παρακολούθησαν την αυξανόμενη εχθρότητα μεταξύ του και των ηγετών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αφιέρωσαν αρκετό χρόνο αναλύοντάς την.
Το συμπέρασμα των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ότι ήταν ένα σαφές σημάδι των εσωτερικών εντάσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, προϊόν του αγώνα της Ρωσίας να τροφοδοτήσει επαρκώς τα στρατεύματά της.

Get in Touch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Περισσότερα

spot_img

Τελευταία νέα