«Τείχος» προστασίας ενάντια στην ισχυρή μεταβλητότητα της τουρκικής λίρας αναζητούν οι traders, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η αναμενόμενη μεταβλητότητα της λίρας έναντι του δολαρίου αυξήθηκε την Παρασκευή στο 64% από 8,4%, ξεπερνώντας όλα τα υπόλοιπα νομίσματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προβλεπόμενη μεταβλητότητα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, σχολιάζει.
Σημειώνεται ότι η λίρα κατέγραψε «βουτιά» 23% το περασμένο έτος, υποχωρώντας σε χαμηλά ρεκόρ. Σήμερα το πρωί η ιστοτομία διαμορφωνόταν στις 19,5022 λίρες ανά δολάριο.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στην κάλπη, η αγορά προετοιμάζεται για σημαντική αποδυνάμωση της λίρας, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των προσπαθειών της κυβέρνησης να διατηρήσει τον αυστηρό έλεγχο του νομίσματος.
Οι traders παραγώγων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, βλέπουν πολλές πιθανότητες η λίρα να υποχωρήσει κατά 25%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 26 λίρες ανά δολάριο, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.
«Μπορεί να δούμε μια σημαντική διολίσθηση της τουρκικής λίρας», όπως ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank Ulrich Leuchtman. «Η τεχνητή υποστήριξη των επίσημων συναλλαγματικών ισοτιμιών θα κλονίζεται όλο και περισσότερο, και πιθανότατα θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί για πολύ περισσότερο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «το πολιτικό κίνητρο για τη διατήρηση της προσποίησης της σταθερότητας της λίρας στο εκλογικό σώμα δεν θα υπάρχει πλέον».
Στις εκλογές «παίζεται» το οικονομικό μοντέλο της Τουρκίας, καθώς μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καθιερώσει την ανορθόδοξη πολιτική του, με τις αποφάσεις του να πλήττουν συχνά το τουρκικό νόμισμα. Ο βασικός του αντίπαλος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει δεσμευθεί ότι θα στραφεί στην οικονομική ορθοδοξία και θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Πάντως, παρά τις ανησυχίες που περιβάλλουν την Τουρκία, η πιθανή περαιτέρω υποχώρηση της λίρας είναι απίθανο να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, δεδομένου ότι αντανακλά την κακοδιαχείριση της ίδιας της χώρας, σύμφωνα με την Commerzbank.
«Τα λάθη της τουρκικής νομισματικής πολιτικής είναι τόσο ξεκάθαρα εγχώρια και δεν επαναλαμβάνονται τόσο ξεκάθαρα σε άλλες χώρες που δυσκολεύομαι να φανταστώ πώς μια αποτυχία αυτής της πολύ συγκεκριμένης νομισματικής πολιτικής θα είναι μεταδοτική για άλλα νομίσματα των οποίων οι κεντρικές τράπεζες ενεργούν πολύ διαφορετικά. »,υποστήριξε ο Leuchtman.
ΠΗΓΗ : inin.gr